6 manieren om thuis water te besparen

We hebben allemaal gehoord dat we thuis water moeten besparen, maar met zo veel verschillende middelen die er zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Om jou op weg te helpen, zijn hier zes manieren waarop jij thuis water kunt besparen zonder jouw gewoonten drastisch te veranderen of veel geld uit te geven aan nieuwe apparatuur.

 1. Repareer lekkende kranen
  Lekkende kranen verspillen water en geld; door ze te repareren bespaar je water, energie en geld. Als in huis meerdere lekkende kranen heeft of een grote kraan die geen sproeier heeft (zodat het lek continu is), is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te repareren. Een onopgeloste lekkende kraan in de badkamer verspilt tot wel 7 liter per dag.
 2. Gebruik de juiste hoeveelheid warm water
  Deze tip klinkt misschien als gezond verstand, maar dat betekent niet dat het niet een van onze favorieten is. Probeer om zowel water als energie te besparen, geen warm water te laten lopen terwijl je tanden poetst of scheert, of terwijl je de afwas met de hand doet. Stel in plaats daarvan je warmwaterkraan zo in dat er maar zoveel uit komt als nodig is; een snelle druk op de knop kan al een wereld van verschil maken! Ook belangrijk: gebruik waar mogelijk koud water voor het wassen van kleding en de afwas.

 3. Douche korter
  Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om het waterverbruik te verminderen, kun je overwegen korter te douchen. Er zijn andere manieren om water te besparen, zoals zuinigere apparaten aanschaffen zoals bepaalde vaatwassers en wasmachines, maar het makkelijkste wat je kunt doen is gewoon minder douchen.

 4. Energie besparen tijdens het afwassen
  De vaatwasser uitzetten of de afwas met de hand doen is slechts een deel van wat je kunt doen om water en energie te besparen. Laat het water zo kort mogelijk stromen als je de afwas met de hand doet. Onthoud dat je koud water moet gebruiken voor pannen, potten en borden en warm of heet water voor koude voorwerpen zoals zilverwerk. En zet de kraan uit als je aan het spoelen bent.

 5. Controleer op lekken
  Zelfs een klein lek kan honderden liters water per jaar verspillen, wat na verloop van tijd kan oplopen. Om op lekken te controleren, zet je gewoon alle kranen in uw huis dicht en laat u iemand langzaam een vol glas onder elke kraan zetten. Zet een of twee waterkranen aan om te zien of ze lekken.

 6. Denk goed over het gebruik na
  Iedereen weet hoe je in theorie water kunt besparen: Draai de kraan dicht als je je tanden poetst of scheert. Was je handen met koud water. Neem kortere douches. Wanneer was de laatste keer dat je echt een van deze dingen deed? Stel voor elke activiteit, zoals afwassen of douchen, een bepaalde tijd in en houd je daaraan. Je zult verbaasd zijn hoeveel minder warm water je verbruikt.